Ansöka om förvaring och vapenlicens

När du har blivit godkänd både på teoriprovet och skjutprovet får du din jägarexamen. Det är självklart något du bör fira. När du har tagit din jägarexamen kan du gå vidare och ansöka om vapenlicens och för att få förvara vapen. Du får ha upp till fem vapen i din garderob, men sedan måste du börja ansöka om särskilda tillstånd. Direkt efter din examen kan du också ansöka om att få licens för ett visst vapen. Det är viktigt att skilja på en sak. Du söker inte en vapenlicens för att få ha vapen i största allmänhet, din licens gäller för ett specifikt vapen och endast detta skjutvapen. På varje ansökan som du lämnar in måste du alltså fylla i serienummer för det vapen som det gäller.

Vad kan vapnet användas till?

Om ditt vapen har en jaktlicens så får det användas till att jaga med, precis som namnet antyder. Om vapnet inte har en jaktlicens så får det endast användas om du ska målskjuta eller övningsskjuta. För övrigt heter det alltid jägarexamen och inte jaktlicens, vilket är ett vanligt missförstånd.

Kan jag låna ett vapen från någon annan?

<p>Nej, det kan du inte. Bara för att du har tagit din jägarexamen betyder det inte att du ta din pappas eller din kompis vapen och bege dig ut och jaga. I så fall måste denna personen vara med dig hela tiden. Det kallas för att ni befinner er på en uppsiktsjakt. Om du skulle vilja låna ett vapen så måste du först och främst ha en licens för denna typ av vapen. Du kan lämna in en ansökan hos polisen att du vill ha rätten att låna någon annans vapen.

Vad händer när du har fått din vapenlicens?

När du har blivit godkänd för din vapenlicens måste ditt vapen alltid förvaras i ett säkert vapenskåp. Det ska vara godkänt och stå på samma plats som du är folkbokförd på. Skulle du vilja förvara ditt vapen på annan plats krävs ett särskilt tillstånd för detta. Även detta gör du hos polisen. Det måste dessutom förnyas varje år vilket är viktigt att komma ihåg. Du måste alltid ha med dig ditt tillstånd för vapenlicens när du är ute på jakt ifall du skulle bli stoppad.