Det där med jakt och fiske

Det är fler och fler som tar jägarexamen numera. Både jakt och fiske är något som lockar den stressade nutidsmänniskan och kunskap är ju aldrig fel även om det inte alltid krävs. Det går till exempel bra att delta i en drevkedja utan jägarexamen och för att fiska behövs inte någon formell utbildning så länge man följer gällande regler för de fiskevatten som är aktuella. Det som däremot alltid krävs är något som egentligen borde vara självklart, men inte alltid är det: Bra fritidsbyxor och andra kläder anpassade för det som ska göras. Kläder som klarar många timmar i kyla och regn och framför allt fritidsbyxor som är utformade av proffs för maximal rörlighet.

Fritidskläder till vardags

Många av dagens fritidsbyxor är så bekväma att de används även till vardags. Det finns modeller som fungerar både ute på älgjakten, på hundpromenaden och när du kopplar av vid grillen en sommarkväll eller snickrar på huset. Snygga fritidsbyxor för allroundanvändning eller specialbyxor för riktigt höga krav. Självklart gäller detta inte bara byxor utan även övriga kläder. Funktionella underställ som håller värmen när man sitter på älgpasset i många, kalla timmar och jackor med fickor för alla småprylar som behövs och som självklart inte får prassla och skrämma bort bytet. Riktigt bra fritidskläder är det självklara valet för dig som ägnar dig åt jakt eller fiske då och då.

Jakt och jaktlicens

För att få jaga i Sverige behöver du ha ett så kallat jaktkort. Det är inte samma sak som jägarexamen, en sådan behöver du bara om du ska söka licens för jaktvapen. Jaktkortet visar att du betalat viltvårdsavgiften och detta måste förnyas varje år. Alla som deltar i jakt måste betala denna avgift, även de som bara går i drev eller som är hundförare vid jakten. I Sverige har nästan 300 000 jaktkort utfärdads årligen de senaste åren.

Allemansrätten

Allemansrätten, vår unika sedvänja, omfattar inte det här med jakt eller fiske, men den ger oss möjlighet att ta oss fram till jaktmarker och fiskevatten. Precis som i alla andra sammanhang där vi rör oss i naturen på annans mark är det viktigt att inte störa och inte förstöra och samtidigt visa hänsyn till andra i samma område.