Hur tar jag jägarexamen?

Om du är intresserad av att jaga måste du först gå en kurs och ta din jägarexamen. Det är ett grundkrav för att senare kunna ansöka om vapenlicens. Idag finns det en uppsjö av olika jägarkurser och du kan välja den som passar dig bäst. Du kan till exempel ta en intensivkurs, läsa på distans, studera på egen hand eller gå en terminskurs. På nätet kan du söka efter jägarkurser i hela Sverige och sortera efter startdatum och vilken typ av kurs du vill gå. Vi lovar att du inte kommer ha några problem att hitta en passande kurs.

Vad ska en bra jägarkurs innehålla?

Vi tycker att en bra utbildning ska innehålla mycket allmänkunskap både om djur och natur. Det är viktigt att vara bekant med de omgivningar man rör sig i och de djur som man ska jaga. Det bör också ingå en hel del teori som tar upp allt från fauna och ekologi till vapensäkerhet och vapenhantering. Detta är bara ett litet axplock av allt det du bör få lära dig när det är dags att ta din licens. Givetvis ska det även ingå en hel del praktisk skjutträning tillsammans med teorin. Själva provet består av två olika delar, en teoridel och en praktisk. När du gör dina slutliga prov ska det alltid vara en förmyndare från polismyndigheten på plats.

Ta din jägarexamen

Det finns många fördelar med att ta en jägarexamen. När du är ute och jagar får du många underbara naturupplevelser, du kommer träffa många nya vänner genom jakten och förhoppningsvis också få med dig en hel del gott att lägga in i frysen. Men vägen dit är ganska lång.

Det första du måste göra är att gå en kurs i jägarexamen. Det enklaste är att välja en av de många kurser som anordnas av arrangörer runt om i Sverige. Priset för att ta en jägarexamen varierar kraftigt mellan olika arrangörer och det är viktigt att du kollar vad som ingår i priset innan du anmäler dig till en specifik kurs. Ibland ingår till exempel lån av vapen, andra gånger inte. Om det inte finns tydlig information på arrangörens hemsida gör du bäst i att kontakta dem direkt.

Kurslitteratur

För att klara av teoriprovet måste du läsa den kurslitteratur som används på kursen. Idag finns det två olika böcker som används så det är viktigt att du hör med din arrangör vilken det är som gäller. Den ena heter Jägarskolan och ges ut av Svenska Jägarförbundet, den andra heter Din väg till jägarexamen och ges ut av Bilda Förlag. I många kurser ingår den litteratur som används i priset men andra gånger måste du köpa den själv. Var ute i god tid med att införskaffa kurslitteratur.