Ordna en bra slaktbod

När du har tagit jägarexamen och hittat mark att jaga på kan det vara läge att ordna en plats att ta hand om de skjutna djuren på. Ju mer du planerar att jaga, desto mer kan det vara värt att investera i byggnation av en riktig slaktbod. Kanske har du också vänner som kan vara med och investera mot att de också får nyttja platsen vid behov? Här får du några tips.

Byggnation och tak

Kanske har du en gammal bod eller ett garage som inte används? Då kan det gå att göra om utrymmet till en slaktbod. Annars kan det vara läge att bygga nytt. Oavsett om du ska bygga nytt eller inte kan det vara läge att anlita en bra takläggare som kan se till att slaktboden får ett bra och tätt tak så att det inte kan läcka in vatten. Se också till att det inte kan komma in olika skadedjur i slaktboden så att de kan börja äta på viltet.

Måste man ha ett kylrum?

Nej, man måste inte ha ett kylrum men det kan vara väldigt praktiskt att ha ett sådant. Om du bara jagar mindre vilt och inte i så stor omfattning kan det också fungera med en viltkyl. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att viltet hänger i en bra temperatur så att det inte härsknar. Det bör också finnas en god ventilation där djuret hänger så att köttet inte möglar.

Plats att arbeta på

I en slaktbod bör det finnas gott om plats att arbeta på. Se till att djuret kan hängas upp, att det finns bord att hålla till på och ha gärna en kyl eller frys tillgänglig så att köttet direkt kan läggas in. Ju fler personer som ska vara i slaktboden samtidigt, ju mer plats bör det finnas att arbeta på.

Tänk på hygienen

I en slaktbod där det hanteras kött är det viktigt att hygienen är god. Rinnande vatten är en väldigt stor fördel. Välj material som glas och rostfritt stål som lätt kan göras rent. Ha handsprit, engångsförkläden och plasthandskar till hands. Om det handlar om vildsvin som skjuts bör de också kunna hanteras separat tills dess att man fått svar på eventuella trikinprover. På så vis undviker man att trikinerna sprids till annat kött. Med en god hygien kommer köttet att hålla en god kvalitet och vara hälsosamt att äta.